top of page

Guidade övningar

Den rena medvetenheten har ingen agenda i sig själv. Det är ett inre fält som neutralt kan bevittna det innehåll som fyller vår uppmärksamhet.

Här finner du ett antal övningar för ”mental styrketräning” i guidad form. Övningarna är några av de som återfinns i boken Det autentiska skiftet

De är 5-10 minuter långa och kan hjälpa dig att både uppgradera hjärnan och fylla på med fokus och energi under din dag.

Syfte: Träna hjärnans förmåga till metamedvetenhet genom att systematiskt uppmärksamma alla de olika kategorierna av mentalt innehåll som du kan vara medveten om.

Förberedelser: Inga speciella. Du kan lika gärna köra detta mentala träningspass i en stimmig miljö som på en plats där det är tyst och lugnt. Prova gärna att stretcha din metamedvetenhet i olika miljöer.

Metamedvetenhetens olika kategorier, s. 89

00:00 / 09:12

Syfte: Öka närvaron i kroppen och därmed även den emotionella medvetenheten då känslor alltid har ett fysiskt uttryck. Bidra till avspänning och dämpning av stress.

Förberedelser: Övningen görs bäst sittande eller liggande, gärna på en ostörd plats.

Kroppsskanning, s. 96

00:00 / 08:34

Podcast

Stigfinnare – Carls podd

Stigfinnare är en podcast för dig som är intresserad av personlig utveckling, ledarskap och framtidsfrågor. I öppna och fördjupande samtal möter Carl ledare från många olika områden, personer som har gemensamt att de utforskat nya stigar och vågat följa sin egen kompass.

Syfte: Denna övning kan du ta hjälp av när du exempelvis känner dig splittrad, trött, distraherad, uppe i varv eller bara vill samla dig inför något viktigt. Den hjälper dig att hitta inre fokus och balans och tar dig direkt närmare ett tillstånd av centrering.

Förberedelser: Övningen görs allra bäst stående. Sök upp en ostörd plats, ta några lugna andetag och skaka loss kroppen.

Centreringsövning, s. 147

00:00 / 06:15

Syfte: Att optimera dig själv inifrån genom att skapa bättre kommunikationsflöde mellan hjärta och hjärna. Att kultivera centrering, lugn och mental klarhet.

Förberedelser: Sitt bekvämt med rak rygg. Du kan också prova att stå eller ligga, men för många verkar sittande ställning ge allra bäst förutsättningar för fokus och klarhet. Slut gärna ögonen, ta ett djupt andetag och slappna av i kroppen så gott du kan.

Hjärtsynkronisering, s. 201

00:00 / 07:37

Syfte: Att hjälpa systemet mot ett lugnare tillstånd där balansen mellan hjärnhalvorna och synkroniseringen mellan hjärta och hjärna fungerar bättre.

Förberedelser: Börja med en snabbcheck inåt. Det hjälper dig att slå på din inre system-medvetenhet och bli mer än din stressrespons. Hur andas du? Vad tänker du? Hur känns kroppen och vilka känslor kan du notera där?

Tillståndsväxling, s. 206

00:00 / 05:32

Syfte: Skapa din personliga framtidsvision.

Förberedelser: Sök upp en lugn plats där du kan vara ostörd. Om du trivs i naturen, ta dig gärna ut till din favoritplats. Om du hellre sitter hemma, optimera din miljö för att stimulera till insikt och kreativitet. Kanske tänder du ett ljus eller hittar till favoritfåtöljen.

Vision för ditt framväxande jag, s. 355

00:00 / 08:00
bottom of page