Veckans citat

"Att leva är att välja. Men för att välja väl, behöver du veta vem du är och vad du står för, vart du vill gå och varför du vill komma dit."

- Kofi Annan

Tips för din utveckling!

Modig

Boken om konsten att övervinna vardagens rädslor, orosmoment och stressfaktorer. Mod är rädsla + handling.

Läs mer »Beställ »

Ditt briljanta jag

En inspirerande guidebok i personligt ledarskap, full med nya perspektiv, smarta tips och praktiska verktyg.

Läs mer »Beställ »

Din möjlighet NU!

Träna mentalt och ta nästa steg mot din dröm. Ett effektivt CD-program för framgångsrik förändring.

Läs mer »Beställ »

Konsten att reflektera

Utrymme för reflektion är ofta nyckeln som mitt i det höga tempot hjälper oss hitta rätt väg i livet och som tar oss till de verkligt kreativa idéerna. För många har dock denna typ av djupare reflektion, utan att vi kanske ens har tänkt på det, hamnat högt upp på listan över utrotningshotade företeelser.

Anledningen är förmodligen att reflektionen kräver utrymme, närvaro och stillhet – saker som i vår kultur just nu är bristvaror – och för att den inte alltid går att direkt värdera i tid eller pengar. Dock är reflektionen inom oss ovärderlig. Utan djupare reflektion kring frågor som vem vi är, vad vi vill och hur livet på många sätt är ett mirakel, är vi inte i full kontakt med oss själva. Vi behöver reflektionen för att tränga igenom präglingar från omvärlden och nå hela vägen till vår kärna.

Större utrymme för reflektion skulle kunna göra underverk på många håll. Tänk exempelvis om barnen i skolan fick en timme i veckan dedikerad till reflektion över en fråga som känns viktig för dem. Tänk om chefen på jobbet varje fredag samlade teamet för en timme kreativ reflektion över vision, värderingar, möjligheter och utmaningar. Och tänk om vi som individer regelbundet skapade utrymme för att fundera kring det som ligger bortom de ”borden” och ”måsten” som lätt stjäl vår uppmärksamhet.

Personligen är jag övertygad att vi på detta sätt kan skapa ett positivt skifte både i oss själva och i vår kultur. Den djupare reflektionen hjälper oss nämligen att i allt högre utsträckning att fokusera på det viktiga, stärka känslan av mening i tillvaron, vara mera kreativa och harmoniska, och lyfta vår totala upplevelse av livet.

Hur gör vi då för att rädda något ”utrotningshotat”? Jo, vi sätter en avsikt om att skydda det och låta det få större utrymme. Under en tid ger vi det extra fokus och näring. Vi ser det sedan expandera och med tiden återigen bli ett naturligt inslag av ekosystemet. Vi går tillväga på samma sätt vare sig det gäller växter eller djur i det större ekosystemet, eller aktiviteter och tillstånd i vårt eget inre ekosystem.

Vad innebär det då att reflektera? Här finns det förstås inget absolut svar. För mig innebär exempelvis reflektion att i tanken och känslan ge utrymme åt en frågeställning, påstående eller upplevelse av något slag. Det innebär att under en stund låta sig genomsyras av detta. Vi kanske funderar kring en dröm som vi har, hur vi kan utvecklas som ledare, hur vacker naturen är, meningen med livet eller om vi vill ha barn.

Reflektion går lättare när vi är tillåtande, har tålamod och inte kräver blixtsnabba svar. Istället betraktar vi det som vi reflekterar kring från olika perspektiv och kommer tillbaka till det om och om igen tills vi känner att vi gått så djupt som vi kan just för tillfället.

Reflektion betyder också att välkomna eventuell osäkerhet, rastlöshet och frustration som kan komma till ytan. Det innebär även att vara lyhörd för vår lågmälda intuition, även när den föreslår vägar framåt som känns orealistiska eller kanske till och med skrämmande. Allt detta är en naturlig del av processen att lära känna sig själv på ett djupare plan.

Att känna att vi utvecklas och når djupare inom oss själva är otroligt tillfredsställande. Konsten att reflektera är en viktig del att bemästra på vägen. Fundera därför på om du kan och vill skapa större utrymme för reflektion i ditt liv. Ta chansen i favoritfåtöljen, i badet eller på skogspromenaden – och skriv gärna ned dina funderingar. Det är inte otroligt att du en tid från nu upptäcker hur beslutet att bjuda in mer reflektion kom att berika tillvaron på ett både oväntat och tillfredsställande sätt.

Så med det i tankarna, sätt gärna en avsikt att lära känna dig själv på ännu djupare plan. Experimentera, testa nya perspektiv och viktigast av allt se till att ha kul längs vägen!


REFLEKTERBART

  • Helt spontant, vilka 3 frågor känns spännande för mig att reflektera över?
  • När och var reflekterar jag som bäst?
  • Vill och kan jag bestämma mig för att bjuda in mer reflektion i mitt liv?
  • När tar jag första steget?

© Copyright Carl Lindeborg 2014. All rights reserved.

Powered by iPublishing